top of page
Aykut Sancaklı

BİSİKLETÇİLER NEDEN AŞIRI MİKTARDA JELİBON TÜKETİR?

Dünyanın en büyük bisiklet yarışı organizasyonu olan Tour de France'ı yakından takip edenler, yarışçıların avuç avuç jelibon yiyerek bitiş çizgisini geçtiklerine şahit olmuşlardır. Geçmişte pek rastlanmayan bu görüntülerin aslında çok önemli bir nedeni var. Gelin, yoğun performans gerektiren spor aktivitelerinden sonra neden kolajen tüketilmesi gerektiğine bir göz atalım.


Tur

Fransa'nın görkemli dağ zirvelerinde taçlanan ve 3 hafta boyunca 3.000 kilometrenin üzerinde bir mesafeyi kapsayan Fransa Bisiklet Turu, bir bisiklet yarışından çok daha fazlasıdır; insan vücudunun dayanabileceği zorlukları gösteren bir sınavdır. Başarının anahtarı ise her gün 200 km'lik etapları son sürat kat eden 176 bisikletçinin yorgun bedenlerini ertesi günkü yeni etaba hazır hale getirebilmeleri ve performanslarını koruyabilmeleridir. İşte tam da bu noktada kolajen tüketimi devreye giriyor. Kolajenin sporcu performansı üzerindeki etkilerini araştıran bilim insanları, kolajenin doku rejenerasyonu üzerindeki önemli etkilerini keşfettiler, Fransa Bisiklet Turu'ndan görüntüler de buradan geliyor.


Sporcu Eklemleri Önemlidir

Elbette sakızlı ayı tüketiminin amaçlarından biri de tükenen karbonhidrat depolarını doldurmaktır. Yine de bilim insanları tarafından sporcu eklem sağlığı üzerine yapılan çalışmalar sonucunda, kolajenin eklem esnekliğini önemli ölçüde artırarak, sakatlanma risklerini ve eklem ağrılarını azaltarak performansa olumlu katkı sağladığı ortaya konmuştur.

Beş çalışmada kolajenin eklem rahatsızlığını ve diz ağrısını azaltmada, ayak bileği ve diz işlevselliğini iyileştirmede ve Aşil tendinopatisinden iyileşmeyi hızlandırmada olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Çalışmalarda günde 40 mg, 5 g ve 10 g kolajen dozları kullanılmıştır. Bir çalışma 3 ay boyunca, bir çalışma 4 ay boyunca ve üç çalışma 6 ay boyunca yürütülmüştür.

Sağlık ve beslenme pazarında, kolajen içeren ürünlerin yanı sıra sporcu beslenmesine yönelik ürünleri de giderek daha fazla görüyoruz. PROFIN Kolajeninin farklı formları birçok farklı formda (tablet, toz, içecek vb.) takviye üretmek için kullanılırken, üretim ekibimiz en yüksek kalitede kolajen-yenilikçi sporcu beslenme ürünleri geliştirmeye odaklanmaktadır.





WHY CYCLISTS CONSUME EXCESSIVE AMOUNTS OF GUMMY BEARS? 

 

Those who closely follow the Tour de France, the world's biggest cycling race organisation, have witnessed racers crossing the finish line eating handfuls of gummy bears. There is actually a very important reason for these images, which have not been seen in the past. Let's take a look at why collagen should be consumed after intense performance sports activities. 


The Tour 

Covering a distance of over 3,000 kilometres for 3 weeks, the Tour de France, crowned on the majestic mountain peaks of France, is more than a cycling race; it is a test that shows the difficulties the human body can endure. The key to success is the ability of 176 cyclists, who cover 200 km of stages each day at full speed, to get their exhausted bodies ready for the next day's new stage and maintain their performance. This is exactly where collagen consumption comes into play. Scientists investigating the effects of collagen on athlete performance have discovered the important effects of collagen on tissue regeneration, hence the images from the Tour de France. 


Athlete’s Joints Matter 

Of course, one of the purposes of gummy bear consumption is to fill depleted carbohydrate stores. Still, as a result of studies conducted by scientists on athlete joint health, it has been revealed that collagen contributes positively to performance by significantly increasing joint flexibility and reducing injury risks and joint pain. 

Five studies observed positive effects of collagen in reducing joint discomfort and knee pain, improving ankle and knee functionality, and accelerating recovery from Achilles tendinopathy. The studies used 40 mg, 5 g, and 10 g doses of collagen per day. One study was conducted over 3 months), one over 4 months and three studies over 6 months. 

In the health and nutrition market, we are seeing more and more products for sports nutrition as well as products containing collagen. While different forms of PROFIN collagen are used to produce supplements in many different forms (tablet, powder, drink, etc.), our production team focuses on developing the highest quality collagen-innovative sports nutrition products. 



References 

  1. Khatri, M, Naughton, N, Clifford, T, ·Harper, L, Corr, L.; The effects of collagen peptide supplementation on body composition, collagen synthesis, and recovery from joint injury 

and exercise: a systematic review. Amino Acids. 2021. 

 

コメント


bottom of page